Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/28024
Title: Аналіз сталих харчових систем в Україні
Authors: Івашура А. А.
Борисенко О. М.
Івашура М. М.
Цапко Н. С.
Keywords: стале споживання
стале харчування
зміна клімату
екологічна сталість
продовольча безпека
Issue Date: 2022
Citation: Івашура А. А. Аналіз сталих харчових систем в Україні / А. А. Івашура, О. М. Борисенко, М. М. Івашура та ін. // Економіка харчової промисловості. – 2022. – Т. 14. – Вип. 2. – С. 3-10.
Abstract: Аналіз світових сталих дієтичних сценаріїв та аналіз сьогоднішнього раціону харчування в Україні показує, що останній не є ні здоровим, ні екологічно сталим. Пропоновані зміни у раціоні харчування, рекомендовані МОЗ України, передбачають зв'язок зі зниженням передчасної смертності, зокрема, від неінфекційних захворювань, проте екологічні наслідки таких змін є неоднозначними. Обґрунтовано, що цілі щодо збереження здоров'я та регулювання кліматичної стабільності, контрольовані сталим харчуванням, загалом узгоджуються та досягаються завдяки скороченню споживання насамперед яєць та молочних продуктів. Реформування українських дієтичних рекомендацій може бути не тільки корисним з точки зору здоров'я, але й необхідне для досягнення Україною глобальних цілей у галузі сталого розвитку, подальшої екологізації сільськогосподарського виробництва та всієї продовольчої системи загалом. Необхідно розробити сталі рекомендації щодо здорового харчування для українців з урахуванням набору дієтичних рекомендацій, запропонованих Комісією EAT-Lancet із здорового харчування на основі сталих харчових систем з наміром об'єднати аспекти здоров'я та сталості для скорочення використання ресурсів навколишнього середовища відповідно до глобальних екологічних цілей. При цьому необхідно врахувати національні харчові звички, кліматичні умови та фінансові можливості всіх громадян України.
URI: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/28024
Appears in Collections:Статті (ЗСЖіБЖ)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.