Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26593
Title: Технологічне забезпечення параметрів точності та якості механічної обробки матеріалів різанням
Authors: Новіков Ф. В.
Новіков Д. Ф.
Анділахай О. О.
Keywords: фінішна обробка
шліфування
пружні переміщення
технологічна система
лезові та абразивні інструменти
зносостійкі покриття
Issue Date: 2020
Citation: Новіков Ф. В. Технологічне забезпечення параметрів точності та якості механічної обробки матеріалів різанням / Ф. В. Новіков, Д. Ф. Новіков, О. О. Анділахай // Наука та виробництво: міжвуз. темат. зб. наук. пр. – Маріуполь : ПДТУ, 2020. – Вип. 23. – С. 106-116.
Abstract: У роботі визначено основні напрями підвищення ефективності фінішної обробки деталей різанням на основі застосування сучасних лезових та абразивних інструментів. Теоретично обґрунтовані основні умови зниження силової напруженості процесу різання, підвищення показників точності, якості та продуктивності обробки. Аналітично визначені пружні переміщення, виникаючі в технологічній системі в процесі різання та шліфування. Установлено, що основними умовами їх зменшення є зменшення радіуса округлення вершини різального елемента (зерна) та збільшення жорсткості технологічної системи. Зменшити радіус округлення вершини леза інструмента можна за рахунок застосування більш зносостійких інструментальних матеріалів з нанесеними на них зносостійкими покриттями, які забезпечують високу різальну здатність лезових інструментів. Зменшити пружні переміщення в процесі шліфування можна також збільшенням зернистості круга за умови забезпечення граничних значень відношення товщини зрізу до радіуса округлення вершини різального зерна, за умови досягнення яких процес різання переходить у процес тертя й пластичного деформування оброблюваного матеріалу.
URI: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26593
Appears in Collections:Статті (ЗСЖіБЖ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Статья_вип_23_Nauka 31_03_2021 (1).pdf555,86 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.