Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32120
Название: Щодо участі захисника та адвоката у окремих слідчих діях
Авторы: Шинкарьов Ю. В.
Ключевые слова: слідчі дії
адвокат
захисник
обшук
правове регулювання
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Шинкарьов Ю. В. Щодо участі захисника та адвоката у окремих слідчих діях / Ю. В. Шинкарьов // Журнал « Наукові інновації та передові технології» (Серія «Управління та адміністрування», Серія «Право», Серія «Економіка», Серія «Психологія», Серія «Педагогіка»). - 2023. - № 13(27) - С. 400-406.
Краткий осмотр (реферат): Участь захисника у кримінальному провадженні є запорукою дотримання прав та свобод особи інтереси якого він представляє. Особливо це стосується участі захисника під час проведення такої складної слідчої дії як обшук і в тому числі обшук приміщення. Сучасний Кримінальний процесуальний кодекс України присвячує значну кількість норм правовому регулюванню здійснення обшуку. Також значна кількість його норм присвячена і регулюванню діяльності захисника у кримінальному процесі. Але далеко на всі питання в цьому плані отримали однозначну відповідь і не всі проблеми є чітко вирішеними на нормативному рівні. Одним із таких питань, яке піднімається у вказаній статті, є взаємовідношення правового статусу захисника і адвоката при проведенні такої складної дії, як обшук приміщення. У статті на ґрунті аналізу чинного кримінального процесуального законодавства та сучасних наукових праць проводиться дослідження проблем участі захисника та адвоката у проведенні обшуку. Робиться наголос на необхідності побудови чинного законодавства із максимальним зменшенням можливості до подвійного тлумачення його норм та збереженням чіткості і послідовності формування правових норм. Аналіз статті Кримінального процесуального кодексу України засвідчив, що закон передбачає необхідність допущення до місця проведення обшуку, як захисника, так і адвоката. Незрозумілим при цьому є адресність і можливість застосування вимог, що зазначені у ст. 50 Кримінального процесуального кодексу як до захисника так і до адвоката. Абсолютно незрозумілим є виходячи із положень ст. 236 Кримінального процесуального кодексу і яких саме випадках адвокат повинен бути допущений до місця проведення обшуку. Незрозумілими також є і певні аспекти встановлення можливості запрошення адвоката до проведення обшуку. Ставиться питання про співвідношення можливості запрошення адвоката до обшуку і зобов’язання допустити його на місце проведення обшуку. Робиться висновок про необхідність нормативного врегулювання проблемних питань, пов’язаних із предметом дослідження представленої статті.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32120
Располагается в коллекциях:Статті (ПРЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Участь адвоката та захисника.pdf260,96 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.