Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27573
Название: Етичні засади діяльності журналіста традиційних і нових медіа
Авторы: Старкова Г. В.
Яресько К. В.
Афанасьєва О. М.
Ключевые слова: журналістика
журналістська етика
нові медіа
традиційні медіа
засоби масової інформації
Комісія з журналістської етики
Кодекс етики українського журналіста
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Старкова Г. В. Етичні засади діяльності журналіста традиційних і нових медіа / Г. В. Старкова, К. В. Яресько, О. М. Афанасьєва // Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Журналістика. – 2021. – Т. 32 (71). – № 6. – Ч. 3. – С. 177-181.
Краткий осмотр (реферат): У статті проаналізовано ситуацію із дотриманням журналістської етики у традиційних (телебачення, радіо, преса) і нових (інтернет- або онлайн-видання) медіа (засобах масової інформації) України. Кодекс етики українського журналіста передбачає: свободу слова та вибору теми; служіння інтересам суспільства; повагу до приватного життя людини; неупереджене висвітлення судових процесів; захист приватності джерел інформації; повагу до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію; чітке відокремлення інформаційних матеріалів від реклами, а також фактів від суджень; збереження первинного змісту під час редакційної обробки матеріалів; баланс висвітлення точки зору опонентів; заборону маніпуляцій із соціологічними даними; спростування неправдивої інформації; використання лише законних методів отримання інформації; уникання плагіату та дискримінації; толерантність тощо. Законодавчо термін «журналіст» визначається через приналежність до професійної спілки або роботу у засобах масової інформації (медіа). Інформація про них міститься у «Державному реєстрі друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності» та «Державному реєстрі суб’єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення». Наразі в Україні немає жодних вимог щодо реєстрації онлайн-видань як ЗМІ. За відсутності державного регулювання відповідальність за дотримання професійних етичних норм лягає на робітника. За діяльністю українських ЗМІ безвідносно їх формального статусу слідкує Комісія з журналістської етики. Цей орган саморегуляції роботи журналістів та редакцій також розглядає скарги щодо дотримання медійниками професійних етичних стандартів, спираючись на норми Кодексу етики. Наприклад, протягом серпня-листопада 2021 року Комісія винесла рішення по 20 скаргах, зокрема у чотирьох випадках порушень не виявила. Також у цей період на сайті органу опубліковано кілька заяв і рекомендацій.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27573
Располагается в коллекциях:Статті (УСК)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Старкова, Яресько, Афанасьєва. Журетика.pdf304,13 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.