Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27462
Title: Використання теорії нечітких множин та багатокритерійного вибору альтернатив для опису діяльності підприємства в умовах невизначеності
Authors: Мартинова О. В.
Keywords: невизначеність
нечіткі множини
альтернатива
багатокритерійний вибір
опис діяльності підприємства
ранжування
Issue Date: 2022
Citation: Мартинова О. В. Використання теорії нечітких множин та багатокритерійного вибору альтернатив для опису діяльності підприємства в умовах невизначеності / О. В. Мартинова // Інфраструктура ринку. – 2022. – № 64. – С. 89-94.
Abstract: У статті представлені різні класифікації невизначеності діяльності підприємства, їх характеристики та джерела виникнення. Розроблена класифікація методів дослідження діяльності підприємства в умовах невизначеності. Уточнено використання теорії нечітких множин та багатокритерійного вибору альтернатив для опису діяльності підприємства та прийняття рішень в умовах невизначеності. Розглянуто багатокритерійний вибір альтернатив на основі перетину нечітких множин, на основі нечіткого відношення переваги, з використанням правила нечіткого введення, на основі адитивної згортки. Також розглянуто ранжирування альтернатив на безлічі лінгвістичних векторних оцінок. Виділено переваги та недоліки використання нечіткої логіки. Основною проблемою багатокритерійного вибору із застосуванням нечітких моделей є уявлення інформації про взаємини між критеріями і способи їх обчислення інтегральних оцінок. Аналіз нечітких методів прийняття рішень дозволяє сформулювати вимоги до подальших розробок в цій області.
URI: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27462
Appears in Collections:Статті (ВМЕМ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Мартинова_Інфраструктура ринку №64_2022.pdf1,01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.