Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/19555
Название: Теоретичне обґрунтування компонентів механізму лібералізації оптового ринку електроенергії
Авторы: Салашенко Т. І.
Ключевые слова: електроенергія
лібералізація
ринок електричної енергії
ринковий механізм
пропускна потужність
електрогенеруюча потужність
Дата публикации: 2018
Библиографическое описание: Салашенко Т. І. Теоретичне обґрунтування компонентів механізму лібералізації оптового ринку електроенергії / Т. І. Салашенко // Проблеми системного підходу в економіці. - 2018. - № 1 (63). - С.51-60.
Краткий осмотр (реферат): Ринок електроенергії одночасно є товарним ринком і ринком послуг, і закони конкуренції можуть і повинні бути підпорядковані йому. У статті визначено компоненти механізму лібералізації на оптовому ринку електроенергії, які складаються з його реструктуризації, торгівлі електроенергією як товаром, правами на продаж пропускної здатності і потужності генерації електроенергії. Реструктуризація передбачає поділ певних типів існуючих вертикально інтегрованих енергетичних компаній з метою запобігання дискримінації споживачів, подолання бар'єрів входу і доступу до доступу до мережевої інфраструктури. Вертикальна реструктуризація передбачає вертикальний розподіл різних елементів електричного кола. Горизонтальна реструктуризація відноситься тільки до сегменту виробництва електроенергії і передбачає створення достатньої кількості конкуруючих учасників ринку електроенергії для запобігання ринкової влади монополіста під постачальниками і споживачами. Дизайн ринків електроенергії визначає його організаційні форми, які сприяють функціонуванню ринку. Їх еволюція в світі свідчить про поступовий перехід на більш просунуті організаційні моделі: від регульованої монополії до енергетичного пулу, а потім до конкурентного оптового ринку. Найвищий ступінь лібералізації досягається при відкритті конкуренції на рівні роздрібної торгівлі. Ринкові механізми оптової торгівлі електроенергією в якості товару передбачають визначення тимчасових сегментів ринку електроенергії, які включають ф'ючерси, форвардну або спотову торгівлю. Ці компоненти механізму лібералізації повинні забезпечувати перехід на оптовому ринку електроенергії від регульованого до конкурентному ціноутворенню; оптимальний рівень завантаження потужності в енергосистемі, інтеграцію відповідних ринків сусідніх країн.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://www.repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/19555
Располагается в коллекциях:Статті (ЕПОБ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Салашенко.pdf359,42 kBAdobe PDFЭскиз
Просмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.