Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32074
Название: Зобов’язання, що виникають із деліктів у Римському праві
Авторы: Ваганова І. М.
Ключевые слова: делікт
позадоговірні зобов’язання
договірні зобов’язання
Рим
штраф
Дата публикации: 2024
Библиографическое описание: Ваганова І. М. Зобов’язання, що виникають із деліктів у Римському праві / І. М. Ваганова / // Актуальні питання у сучасній науці. - 2024. - № 3 (21). - С. 510-521.
Краткий осмотр (реферат): Антисоціальні прояви людської поведінки завжди були і є предметом вивчення, дослідження фахівцями у галузі гуманітарних наук і, особливо, юриспруденції. Якісне законодавче оформлення різних суспільно небезпечних соціальних відхилень передбачає вивчення історичних аспектів та ретельний аналіз теорії та практики правового регулювання відповідної категорії деліктних правовідносин. Інститут правопорушення - делікту - всебічно розроблявся ще юристами античного Риму. Про досконалість та якість цієї роботи свідчить факт спадкоємності та запозичення аналізованої юридичної категорії в європейських правових та законодавчих конструкціях та їх модифікацій аж до XIX- XX століть. Узагальнення характерних ознак делікту на основі короткого історико-правового аналізу античного римського права дозволяє говорити про це правове явище як про протиправну дію (діяння), що передбачає певні наслідки у вигляді заподіяння шкоди, між якими має існувати дійсний причинний зв'язок, і тягне покарання. Зобов'язання з деліктів - найдавніший вид зобов'язань. Історично вони виникли раніше зобов'язань із контрактів і мали у своїй основі відмову потерпілого від помсти (vindicta), що грунтується за принципом таліону. Визначено, що делікти були традиційним джерелом виникнення зобов'язань поруч із договорами. Однак зобов'язання з приватних деліктів, на відміну від договірних зобов'язань та публічних деліктів, мали свою специфіку. Класифікувати приватні делікти римського права можна з різних підстав. Проаналізовано, що в історичному аспекті особливе значення має їхнє розмежування за часом виникнення. З цієї підстави можна виділити дві категорії: приватні делікти стародавнього права та преторські приватні делікти. Досліджено, що правопорушень, що кваліфікувалися як делікти за давнім, цивільним правом (насамперед, за Законами XII таблиць), було всього чотири – iniuria (образа), furtum (крадіжка), rapina (грабіж), damnum iniuria dátum (завдання майнової шкоди), - кожному з яких відповідав певний штрафний позов (actio poenalis).
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32074
Располагается в коллекциях:Статті (ПРЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
.Зобов’язання, що виникають із деліктів у Римському праві.pdf476,75 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.