Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/30188
Название: Податки солідарності: новітній досвід ЄС та перспективи для України
Авторы: Іванов Ю. Б.
Ключевые слова: податок солідарності
податок на непередбачуваний прибуток
перерозподіл доходів
повоєнне відновлення України
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Іванов Ю. Б. Податки солідарності: новітній досвід ЄС та перспективи для України / Ю. Б. Іванов // Фінанси України.- 2023. - № 7. - С. 80-98.
Краткий осмотр (реферат): Розвиток теорії оподаткування та кращі практики світової антикризової податкової політики доводять поступове відокремлення самостійної та вельми специфічної групи податків, які отримали назву «податки солідарності», які починають відігравати достатньо помітну роль в сучасній податковій політиці. Інтенсивний розвиток податків солідарності та їх імплементація в європейський фіскальний простір в 2022 році тісно пов’язані з кризовими явищами, що виникли в сфері цін на енергоресурси та зв’язаного з цим підвищення рівня інфляції. Це є одним з наслідків воєнної агресії російської федерації проти України. Іншим наслідком цієї війни стала висока потреба в інвестиціях, потрібних для відродження України. Проблематика дизайну податків солідарності та сфери їх застосування, а також можливості та особливості їх використання в якості перспективного джерела фінансування інвестицій, залишаються недостатньо дослідженими. А новітній досвід другої половини 2022- початку 2023 рр. щодо узгодженого застосування в країнах ЄС податків на непередбачувані прибутки, потребує критичного аналізу та узагальнення. Мета – дослідження економічного змісту, еволюції та нормативно-правової основи застосування податків солідарності в ЄС та перспектив їх імплементації в Україні на етапі повоєнного відновлення економіки. У статті використано аналітичні, якісні методи дослідження, в т.ч. логічний та компаративний аналіз, для виявлення загальних та особливих ознак податків солідарності, декомпозиції та групування – для дослідження елементної бази та ідентифікації моделей досліджуваних податків. Проаналізовано теоретичне підґрунтя та європейську практику використання податків солідарності, досліджено генезу їх розвитку в країнах ЄС. Розглянуто принципи розробки та реалізації спільної податкової політики в рамках Євросоюзу щодо протидії наслідкам енергетичної кризи за допомогою впровадження тимчасового внеску солідарності, що справляється з неочікуваних прибутків в енерговидобувному секторі та нафтопереробці. Акцентовано увагу на доцільності, обмеженнях та ризиках перспективного застосування податків солідарності в якості власного джерела фінансування інвестицій на етапі повоєнного відновлення економіки України. Використання податків солідарності є перспективним напрямом створення власних національних джерел фінансування інвестицій в умовах повоєнного відновлення економіки. Впровадження податків солідарності в Україні потребує адаптації європейської методології до специфіки поставлених цілей та умов оподаткування в Україні, а також наукового обґрунтування обмежень щодо застосування цього податку та запобіжних механізмів протидії негативним наслідкам його реалізації.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/30188
Располагается в коллекциях:Статті (МСіФП)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Іванов Ю_стаття 1.pdf239,95 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.