Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/28579
Название: Доларизація фінансового ринку України в умовах воєнного стану
Авторы: Смоляк В. А.
Сойма С. Ю.
Ключевые слова: доларизація
фінансовий ринок
економічна політика
банківське кредитування
інфляція
кредитні ризики
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Смоляк В. А. Доларизація фінансового ринку України в умовах воєнного стану / В. А. Смоляк, С. Ю. Сойма // Економіка та суспільство [Електронне видання]. – 2022. – № 44.
Краткий осмотр (реферат): Стаття присвячена проблемі доларизації фінансового ринку України в умовах воєнного стану. Актуальність дослідження зумовлена негативними наслідками, спричиненими високим рівнем доларизації для монетарної політики та економіки країни. Мета статті – показати особливості доларизації фінансового ринку України в умовах воєнного стану та розглянути напрями вирішення цієї проблеми. Для досягнення мети в процесі дослідження було вирішено низку завдань: визначено поняття та форми доларизації; проаналізовано стан та особливості доларизації в умовах воєнного стану; запропоновано заходи щодо стабілізації доларизації фінансового ринку до прийнятного рівня. В процесі дослідження використані загальнонаукові методи пізнання: метод критичного аналізу, синтезу, індукції та дедукції. За результатами дослідження встановлено, що доларизація – це економічний феномен, при якому кошти інших держав замінюють функції національної валюти. Основними формами доларизації є доларизація розрахунків, реальна та фінансова доларизація. На фоні знецінення гривні та намагання населення й бізнесу зберегти свої заощадження, доларизація реального ринку суттєво зросла. Разом з тим, через зменшення активності банківського сектору відбувається зниження рівня доларизації фінансового ринку. З метою покращення ситуації на реальному ринку рекомендується підвищити ставку дохідності у гривні за ОВДП. Державі необхідно повернутися до активної валютної політики, а Національному банку України – змінити бізнес-стратегії у відповідності до воєнного часу та переглянути політику визнання кредитного ризику, що дозволить швидше реагувати на зміни у військовому, політичному та економічному середовищі. Практичне значення дослідження полягає в можливості застосування отриманих результатів органами державної влади для розроблення заходів щодо стабілізації рівня доларизації фінансового ринку України в умовах воєнного стану.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/28579
Располагается в коллекциях:Статті (МСіФП)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Smolyak.pdf376,1 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.