Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27392
Название: Лексикографічне подання концепту «хитрість» у слов’янських мовах
Авторы: Савицька Л. В.
Кобринець О. С.
Безугла І. В.
Ключевые слова: мовна картина світу
слов’янська мовна картина світу
концепт
мовна реалізація концепту
номінативне поле
Дата публикации: 2022
Издательство: Савицька Л. В. Лексикографічне подання концепту «хитрість» у слов’янських мовах / Л. В. Савицька, О. С. Кобринець, І. В. Безугла // Закарпатські філологічні студії. – Ужгород: Гельветика, 2022. – Вип. 21. – Т. 1. – С. 91-95.
Краткий осмотр (реферат): Поняття мовна картина світу застосовується для тлумачення мовного матеріалу як репрезентанта тих чи інших конкретно-чуттєвих уявлень носіїв мови про реальність. Мовна картина світу зафіксована в мові, формується системою ключових концептів та є специфічною для певного мовного колективу. Лінгвокультурологічний підхід є найбільш плідним у порівнянні концептів, що належать до свідомості носіїв різних мов і культур. Він дозволяє визначити універсальні та специфічні ознаки концепту. Ця стаття присвячена моделюванню та системному опису лінгвокультурного концепту в слов’янської мовної картини світу. Дослідження ґрунтується на мовних групах, а саме: східнослов'янські, західнослов'янські, південнослов'янські мови. Матеріалом послугували одномовні та багатомовні (перекладні) словники слов’янських мов. У дослідженні використовується алгоритм, який передбачає: вибір лексеми-імені концепту та визначення диференціальних ознак концепту за допомогою даних лінгвістичних словників слов’янських мов. Концепт «хитрість» є одним із комунікативно-релевантних і значущих концептів слов’янській мовній картини світу. Актуальні концептуальні ознаки досліджуваного концепту у східнослов'янських мовах – це "обман", "лукавство", "вивертливість", "спритність", "прихованість", "крутійство", "шахрайство". "Винахідливість", "майстерність", "складність", "заплутаність" відносяться до пасивних концептуальних ознак у східнослов'янських мовах. Актуальні лінгвокультурні ознаки концепту «хитрість» в українській мові – це "розум", "кмітливість", "мудрість". Актуальні концептуальні ознаки концепту «хитрість» у західнослов'янських мовах ідентичні актуальним концептуальним ознакам досліджуваного концепту у східнослов'янських мовах. Актуальна лінгвокультурна ознака концепту «хитрість» у словацькій та чеській мовах – це "швидкість". Актуальна лінгвокультурна ознака концепту «хитрість» у польській мови – це "скупість, жадібність". Актуальні концептуальні ознаки концепту «хитрість» у південнослов'янських мовах збігаються з актуальними концептуальними та лінгвокультурними ознаками у східнослов'янських та західнослов'янських мовах.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27392
Располагается в коллекциях:Статті ( ІМтаМК)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Савицька Л.В., Кобринець О.С., Безугла І.В..pdf452,15 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.