Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32119
Название: Щодо окремих питань правового регулювання примусового відібрання біологічних зразків
Авторы: Шинкарьов Ю. В.
Ключевые слова: процесуальна дія
біологічні зразки
відібрання біологічних зразків
освідування
примусовість
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Шинкарьов Ю.В. Щодо окремих питань правового регулювання примусового відібрання біологічних зразків / Ю. В. Шинкарьов // Актуальні питання у сучасній науці (Серія «Педагогіка», Серія «Право», Серія Економіка», Серія «Державне управління», Серія «Техніка», Серія «Історія та археологія»)». - 2023. - № 9(15). - С. 608-616.
Краткий осмотр (реферат): У представлені науковій статті досліджуються положення чинного законодавства, що здійснюють правову регламентацію примусового відбирання біологічних зразків у людини. З означеної проблематики вивчено комплекс наукових робіт, присвячених предмету дослідження або супутніх йому. Поєднання результатів аналізу чинного законодавства та теорії кримінального процесуального права дозволило сформувати певні аналітичні матеріали та зробити теоретико-правові висновки. У статті досліджуються основні погляди на визначення правової природи такого складного процесуального явища як примусове відібрання біологічних зразків. У статті досліджується практика застосування примусового відібрання біологічних зразків. Визначається також досвід прийняття рішень Європейського суду з прав людини щодо примусового відібрання біологічних зразків. Констатується, що вказана діяльність вважається допустимою і використовується в інших країнах, але при цьому виникають певні зауваження як щодо доцільності, так і щодо законності та належності цієї процедури. Констатується правова невизначеність поняття «біологічні зразки». Робиться висновок про одночасне використання інших, наближених за змістом та обсягом понять. Доводиться необхідність чіткого нормативного визначення поняття «біологічних зразків» і окреслення обсягу його використання – з чітким визначенням переліку зразків, які є і біологічними (в прямому розумінні) і можуть бути відібрані примусово. Констатується недостатнє правове регулювання щодо визначення кола осіб, у яких можуть бути відібрані біологічні зразки, в тому числі примусово. На ґрунті аналізу чинного законодавства встановлено, що на даний момент відсутня чітко сформована процедура примусового відібрання біологічних зразків, що може привести до численних порушень прав і свобод людини. Визначається, що у сучасній правовій літературі є абсолютно не окресленим питання проблематики примусового відібрання біологічних зразків у людей, які відмовляються від цього з релігійних переконань. Висувається теза, що примусове відібрання біологічних зразків у людей такого роду може сприйматися як жорстоке поводження чи тортури.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32119
Располагается в коллекциях:Статті (ПРЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Відібрання біологічних зарзків ПДФ.pdf274,43 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.