Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32095
Название: Моделювання зон розсіювання похибок положення стовбуру бурових свердловин та їх відображення
Авторы: Фролов О. В.
Ключевые слова: стовбур свердловини
інклінометричні дослідження
геоінформаційна система
інтерполяція
ламана
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Фролов О. В. Моделювання зон розсіювання похибок положення стовбуру бурових свердловин та їх відображення / О.В. Фролов // Наукові праці Донецького національного технічного університету. Серія “Інформатика, кібернетика та обчислювальна техніка”. - 2023. - №2(37). - С. 72 – 79.
Краткий осмотр (реферат): Розглядається проблема визначення точності положення свердловини в просторі. Актуальність дослідження зумовлена поширеністю використання просторової інформації, що базується на даних геофізичних вимірювань свердловин, для вирішення інженерних завдань. Метою роботи є розробка конструктивної та алгоритмічної моделей визначення зон розсіювання похибок інклінометричних вимірювань, що утворюються навколо бурових свердловин та визначають їхнє положення в просторі надр. Для моделювання був прийнятий метод середнього кута, який відтворює ділянки стовбура свердловини між точками вимірів ланками ламаної лінії, що визначається середніми значеннями вимірювань кутів напрямів. Отримані вирази, що визначають параметри форми та положення зон розсіювання середньо квадратичних похибок у формі еліпсоїдів для просторової моделі та еліпсів – для плоскої моделі. Також була розглянута спрощена модель у формі сфер та кіл середньо квадратичних похибок, для яких визначаються лише параметри радіусів. Далі на цій основі отримана модель лінійної інтерполяції значень параметрів зон розсіювання між точками вимірів. Були визначені параметри моделі лінійної інтерполяції, що представляють зони розсіювання в просторі у вигляді конусів, дотичних до сфер розсіювання в точках інклінометричних досліджень. Розроблений алгоритм для комп’ютерного моделювання зон розсіювання на планах, який здійснює побудову зон в формі кіл проекцій та дотичних до них прямих ліній. Також отримані конструктивний та аналітичний вираз для розрахунку радіуса кола розсіювання в будь - якій точці траєкторії стовбура. Наведені приклади моделювання зон розсіювання похибок навколо бурових свердловин на основі даних реальних даних.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/32095
Располагается в коллекциях:Статті (ІС)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Стаття_ІКОТ_Фролов.pdf2,27 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.