Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/30869
Название: Оцінка соціально-економічної політики: ефект партійної ідентифікації і упередженості
Авторы: Meркулова Т. В.
Мартиненко М. В.
Ключевые слова: соціально-економічна політика
партійна ідентифікація
ефект партійної упередженості
громадська думка
експериментальна економіка
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Meркулова Т. В. Оцінка соціально-економічної політики: ефект партійної ідентифікації і упередженості / Т. В. Меркулова, М. В. Мартиненко // Соціальна економіка. – 2023. - № 65. – С. 5-16.
Краткий осмотр (реферат): Суспільна підтримка реформ є важливішім фактором їх успішного впровадження і навпаки, несприйняття суспільством певних заходів соціально-економічної політики не дозволить отримати очікувані результати, можуть призвести до негативних побічних ефектів. У зв’язку з цим актуальним є дослідження причин того чи іншого ставлення громадян, факторів, що впливають на їх оцінку соціально-економічної політики. Дана робота присвячена таким аспектам цієї багатогранної проблематики, як партійної ідентифікація та ефект партійної упередженості, дослідження яких дуже активно просуваються зарубіжними науковцями, але поки що вкрай обмежено представлені у вітчизняних джерелах. В роботі представлений критичний огляд зарубіжних наукових джерел, присвячених даній темі; виділені основні гіпотези світових досліджень впливу партійної ідентифікації на громадську думку та ефекту партійної упередженості; відмічені особливості методології та узагальнені результати досліджень. Методологія, яку використовують зарубіжні фахівці для досліджень в галузі даної проблематики, ґрунтується на експериментальних методах, серед яких головне місце належить лабораторним експериментам. Лабораторний експеримент передбачає спостереження за поведінкою людей – учасників експерименту в строго контрольованих умовах, коли вплив неконтрольованих факторів обмежується до мінімуму. Такі експерименти є основним інструментом тестування гіпотез в зарубіжних дослідженнях партійної упередженості при оцінюванні громадянами соціально-економічної політики. Результати досліджень свідчать, з одного боку, про широкі можливості аніпулювання думкою громадян і суспільства у цілому за допомогою механізму партійної упередженості, а з іншого боку, про те, що коректна об’єктивна інформація про зміст конкретної політики може суттєве послабити ефект партійної упередженості. Зарубіжні дослідження доводять, що вплив партійних сигналів залежить від властивостей людей, змісту політики, політичних систем, характеристик партії. В Україні бракує власних досліджень у даній сфері, але з розвитком інститутів демократії, громадянського суспільства, політичної свідомості та активності громадян ці дослідження набувають актуальності для політичного та економічного життя українського суспільства.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/30869
Располагается в коллекциях:Статті (МЛІ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Мартиненко М. В. Соціальна економіка.pdf434,7 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.