Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29977
Название: Гастрономічний код «східні ласощі» у турецьких прислів’ях та приказках
Авторы: Кобринець О. С.
Ключевые слова: турецька мова
українська мова
прислів’я та приказки
фразеологізми
міжкультурна комунікація
Дата публикации: 2023
Библиографическое описание: Кобринець О. С. Гастрономічний код «східні ласощі» у турецьких прислів’ях та приказках / О. С. Кобринець // Progressive research in the modern world: Proceedings of X International Scientific and Practical Conference, 22-24.06.2023. - Boston, USA, 2023. – Pp. 382-388.
Краткий осмотр (реферат): В статті розглянуто турецькі прислів’я та приказки з гастрономічним кодом «східні ласощі». Зроблено спробу знайти їхні тлумачення та підібрати до них українські повні та приблизні аналоги, виявити специфіку східної культури і ментальності у порівнянні з українською, східноєвропейською. З-поміж 22 розглянутих турецьких прислів’їв та приказок вище вказаної тематики було виявлено тільки 2 повних аналоги в українській мові та 4, які мають приблизний схожий зміст, але діаметрально різні лексичні засоби реалізації. Це пояснюється специфікою обраного нами для аналізу лексичного матеріалу та відмінностями національних кухонь країн. Зазначимо, що мед є універсальним гастрономічним кодом, тому нам вдалося знайти в рідній мові два повні аналоги. Розуміння тлумачення прислів’їв та приказок полегшує міжкультурну комунікацію між представниками різних націй. Розглянуті паремії (фразеологічні вирази у самому широкому сенсі) з гастрономічним компонентом дають нам уяву про культуру споживання їжі певної країни, про її пріоритети, матеріальні та нематеріальні надбання, устрій побуту та духовні і моральні цінності етносу. З їхньою допомогою можна з’ясувати важливість того чи іншого харчового продукту або страви для культури країни, її історії та традицій, адже фразеологізми є ментальним дзеркалом національно-культурних цінностей народів.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29977
Располагается в коллекциях:Статті ( ІМтаМК)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
PROGRESSIVE-RESEARCH-IN-THE-MODERN-WORLD-22-24.06.2023-страницы-1-3,9,382-388.pdf3,14 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.