Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29726
Название: Зміна показників стійкості вестибулярного аналізатора у слабозорих дітей під впливом обертальних навантажень
Авторы: Рядова Л. О.
Рожков В. О.
Маракушин А. І.
Мкртічян О. А.
Кравченко О. С.
Подмарьова І. А.
Ключевые слова: вади зору
вестибулярна сенсорна система
відхилення в ходьбі
крісло Барані
основна школа
учні
функціональний стан
Дата публикации: 2022
Библиографическое описание: Рядова Л. О. Зміна показників стійкості вестибулярного аналізатора у слабозорих дітей під впливом обертальних навантажень / Л. О. Рядова, В. О. Рожков, А. І. Маракушин та ін. // Фізичне виховання та спорт. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2022. – № 3. – С. 22–30.
Краткий осмотр (реферат): У статті розкрито значення функціонального стану вестибулярної сенсорної системи в розвитку слабозорих дітей. Розглядалися показники стійкості вестибулярного аналізатора в учнів основної школи з вадами зору, що визначалися та оцінювалися за результатами відхилення в ходьбі до та після обертань в кріслі Барані. Представлено зміни показників стійкості вестибулярного аналізатора у слабозорих школярів під впливом обертальних навантажень. Надано порівняння результатів вестибулярної стійкості до та після обертальних навантажень в кріслі Барані у хлопців і дівчат середнього шкільного віку з вадами зору в залежності від статі та віку. Дослідження проводилося на базі комунального закладу «Харківська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів № 12» Харківської обласної ради для дітей із вадами зору. В ньому прийняли участь 117 слабозорих учнів 5–10-х класів, вік яких 10–16 років. Для досягнення мети дослідження використовувалися наступні методи: теоретичний аналіз і узагальнення наукової та методичної літератури, фізіологічні методи визначення стійкості вестибулярного аналізатора до обертальних навантажень та статистичні методи обробки результатів. Виявлено, що показники стійкості вестибулярного аналізатора після обертальних навантажень в учнів 5–10-го класів погіршилися: у хлопців – на 51,3–103,5 см; у дівчат – на 38,0–119,3 см. В учениць, здебільшого, спостерігається більша стійкість до подразнення, ніж в учнів. Установлено, що найкращі результати відхилення в ходьбі до та після обертань в кріслі Барані спостерігаються в учнів 15–16 років. У дівчат 5–10-х класів із вадами зору результати вестибулярної стійкості до та після обертальних навантажень здебільшого, достовірно кращі, ніж у хлопців. Показники стійкості вестибулярного аналізатора до обертань в кріслі Барані в учнів основної школи з віком покращуються; після обертань – у хлопців покращуються, у дівчат – змінюються різноспрямовано.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/29726
Располагается в коллекциях:Статті (ЗСЖіБЖ)



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.