Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27217
Title: Дослідження генерації спіральних хвиль інфразвуком в іоносфері в періоди проходження потужного атмосферного фронту і їх впливу на електромагнітне забруднення довкілля
Authors: Гоков О. М.
Keywords: інфразвук
довкілля
електромагнітне забруднення
іоносфера
атмосферний фронт
спіральна хвиля
Issue Date: 2021
Citation: Гоков О. М. Дослідження генерації спіральних хвиль інфразвуком в іоносфері в періоди проходження потужного атмосферного фронту і їх впливу на електромагнітне забруднення довкілля / О. М. Гоков // Екологічно сталий розвиток урбосистем: виклики і рішення: [Електронний ресурс] : матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., 2–3 лист. 2021 р. – Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2021. – С. 91-94.
Abstract: На основі механізму трансформації інфразвукових хвиль в Е-області іоносфери в низькочастотні вістлери (спіральні хвилі) і отриманого дисперсійного співвідношення експериментально визначені частоти вістлерів 7 – 29 кГц, які добре погоджуються з теоретичними розрахунками та відомими в літературі експериментальними даними. Зазначено їх вплив на навколишнє середовище та поширення радіохвиль. Встановлено, що розглянутий механізм генерації низькочастотних електромагнітних хвиль може призводити до помітного додаткового електромагнітного забруднення навколишнього середовища.
URI: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/27217
Appears in Collections:Статті (ЗСЖіБЖ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Гоков- ХНУМГ 2021 С. 91-94.pdf882,86 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.