Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26755
Название: Капіталізація підприємств: теоретичний і практичний аспекти стану та процесу розвитку
Авторы: Ястремська О. М.
Ястремська О. О.
Ключевые слова: капіталізація підприємств
складові капіталізації
стан та розвиток капіталізації
інвестиційна діяльність
багатовимірний факторний і кластерний аналізи
показники капіталізації підприємств
метод адитивної згортки
капіталізація інтелектуальної власності
нематеріальних активів
комунікацій
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Ястремська О. М. Капіталізація підприємств: теоретичний і практичний аспекти стану та процесу розвитку / О. М. Ястремська, О. О. Ястремська // Бізнес інформ. ‒ 2021. ‒ № 10. ‒ С. 273– 283.
Краткий осмотр (реферат): Стаття присвячена розкриттю теоретичних та практичних аспектів капіталізації підприємств. Згідно з теоретичним аспектом, визначено, що капіталізація розглядається як явище (стан), процес та економічні відносини. У цілому, під капіталізацією підприємств доцільно розуміти накопичення капіталу. У зв’язку з тенденціями гуманізації та соціалізації, переважання в економічних відносинах концепції динамічних компетентностей, до складових капіталізації відносять не тільки ринкову, а й капіталізацію людського капіталу, інтелектуальної власності, екологізації, іміджу, ділових відносин, що відповідають особливостям нової економіки та ґрунтуються на інвестиційній діяльності підприємств, що сприяє нарощуванню їх капіталу. У практичному аспекті капіталізація підприємств досліджена відносно оцінювання її стану та розвитку. У практичному аспекті доведено доцільність використання поняття капіталізації як явища (стану). З використан6ням методу багатовимірного факторного аналізу, а саме – методу головних компонент, обґрунтовано систему часткових показників оцінювання стану і розвитку капіталізації підприємств як явища. Основними показниками обрано питому вагу: реальних інвестицій за рахунок власних коштів підприємства у загальному обсязі інвестицій; інвестицій в основний капітал у власному капіталі; реальних інвестицій за рахунок амортизаційних відрахувань підприємства у загальному обсязі інвестицій; інвестицій у рекламу в загальному обсязі інвестицій в інновації; капітальних інвестицій у матеріальні активи в загальному обсязі капітальних інвестицій; інвестицій на обчислювальну техніку й програмне забезпечення в загальному обсязі інвестицій у нематеріальні активи; інвестицій на інновації в загальному обсязі інвестиції; інвестицій на інформатизацію у загальному обсязі інвестицій; інвестицій у нематеріальні активи у загальній вартості необоротних активів; інвестицій у нематеріальні активи у загальній вартості активів, що об’єднані в інтегральний показник капіталізації методом адитивної згортки. Окремі значення інтегрального показника підприємства за певний рік характеризують стан його капіталізації, а їх значення за декілька років – процес розвитку капіталізації. На прикладі 19 підприємств методом кластерного аналізу згруповано підприємства в однорідні групи для порівняння результатів їх капіталізації. В результаті використання означених методів доведено суттєвий вплив на її розвиток нових складових капіталізації – капіталізація інтелектуальної власності, нематеріальних активів, комунікацій, яким доцільно приділяти найбільшу уагу в процесі управління розвитку капіталізації.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/26755
Располагается в коллекциях:Статті (Т)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Стаття_Ястремс_коi__БИ_№10_2021_(1).pdf2,32 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.