Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25967
Название: Формування професійної культури майбутнього педагога
Авторы: Пилаєва Т. В.
Яценко В. В.
Ключевые слова: культура
професійна культура
педагог
стилі спілкування
мотивація
взаємодія
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Пилаєва Т. В. Формування професійної культури майбутнього педагога / Т. В. Пилаєва, В. В. Яценко // Актуальнi питання гуманiтарних наук. – Вип. 35. – Т. 4 (2021). – С. 287-295.
Краткий осмотр (реферат): У статті досліджується проблема формування професійної культури майбутнього педагога як носія загальної культури за умови постійного професійного самовдосконалення та самореалізації з метою цілеспрямованого виховання молоді в духовно-моральних цінностях. Метою статті є розкриття поняття професійна культура та визначення особливостей формування професійної культури в умовах закладу вищої освіти. Автори розглядають дефініції понять «культура», «професійна культура», та наголошують, що професійна культура виступає особистісною якістю майбутнього педагога в умовах залучення до певної педагогічної діяльності. В статті проаналізовано низку підходів до формування культури особистості фахівця: теоретичні підходи (філософський, науковий, соціально-психологічний); системний, діяльнісний (контекстний), особистісно орієнтований. Звернено увагу на поняття «стиль спілкування», яке розглядається як індивідуально-типологічні особливості взаємодії між людьми. Розглянуто стилі спілкування: творчий, дружній, дистанційний, діловий, позитивний. В статті визначені тенденції та сформульовані принципи формування професійної культури фахівця. Звернено увагу на залежність формування професійної культури фахівця від ступеня розвитку професійної свободи та творчої самореалізації фахівця. Звернено увагу на формування мотивації студентів, розглянуто безпосередні та опосередковані мотиви. Виділено та проаналізовано основні блоки формування професійної культури фахівця: інваріантний, соціально-професійний і спеціальний. Зроблено висновок, що формування професійної культури це процес цілеспрямованої взаємодії педагога і студента з освоєння майбутніми педагогами зразків поведінки і діяльності, заснованих на нормах і цінностях професійної культури; для формування професійної культури майбутнього педагога необхідно створити інтерактивне середовище, засноване на дотриманні культурних норм і правил, що сприяє формуванню системного мислення фахівця, пізнавальних та професійних мотивів та інтересів; встановити суб'єкт-суб'єктні відносини між викладачем і студентом, а також створити сприятливу психологічну атмосферу в студентській групі, дружньому середовищі, що дозволить сформувати позитивне ставлення майбутнього фахівця до майбутньої професійної діяльності.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25967
Располагается в коллекциях:Статті (ПІФП)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Пилаєва , Яценко.pdf441,59 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.