Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25899
Название: Використання контекстного навчання в процесі вивчення іноземної мови у ЗВО
Авторы: Лазаренко Т. В.
Осьмачко С. А.
Ключевые слова: компетентнісний підхід
іншомовна професійно-комунікативна компетенція
міжкультурна комунікація
контекстне навчання
іноземна мова
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Лазаренко Т. В. Використання контекстного навчання в процесі вивчення іноземної мови у ЗВО / Т. В. Лазаренко, С. А. Осьмачко // Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах: зб. наук. пр. / [гол.ред. А.В. Сущенко та ін.]. – Запоріжжя : КПУ, 2021. – Вип. 75. – Т. 2. – С.101-106.
Краткий осмотр (реферат): В статті розглядається проблема можливостей використання технологій контекстного навчання в процесі вивчення іноземної мови у закладах вищої освіти. Мета статті полягає у визначенні напрямів застосування контекстного навчання під час опанування студентами іноземної мови в університетах. В статті представлено визначення контекстного навчання. Представлені основні суперечності професійної освіти на розв'язання яких направлений контекстний підхід. Надані основні принципи, мета та переваги контекстного навчання. Докладно розглянуто навчальну (академічну), квазіпрофесійну і навчально-професійну діяльність, які відносяться до базових форм діяльності в контекстному навчанні, підкреслено, що виділення базових форм діяльності і відповідних їм навчальних моделей є досить умовним, оскільки вони логічно переходять одна в іншу. Встановлено, що ситуативність навчання іноземних мов є одним із принципів контекстного підходу до навчання, в основі якого лежить навчання в динаміці постійних змін умов, ситуацій, контекстів професійної діяльності. Виділені педагогічних умови, необхідні для практичної реалізації контекстної моделі навчання іноземної мови та завдання, на вирішення яких направлено навчання іноземних мов контекстного типу. Представлено «наповнення» семіотичної, імітаційної і соціальної навчальних моделей. До семіотичної моделі віднесено: роботу з вокабуляром, комунікативні вправи, роботу з основними текстами, комунікативні вправи до основних текстів. В рамках імітаційної навчальної моделі пропонується: відпрацювання мовних кліше і штампів; робота з текстами, додатковими до заданих в традиційній програмі; навчання вмінням діалогічного спілкування; освоєння професійно-мовних ситуацій рольової поведінки. Соціальна навчальна модель складається з рольової гри та ділової гри. В роботі зроблено висновок про те, що контекстний підхід моделює освітнє середовище, максимально наближене до професійного за формою і змістом і є ефективною основою для активізації особистісного потенціалу кожного зі студентів.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25899
Располагается в коллекциях:Статті (ПІФП)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
стаття Лазаренко, Осьмачко.pdf395,55 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.