Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25646
Название: Парадигма стратегічного управління на підприємстві: ретроспективний аналіз
Авторы: Лебідь О. В.
Зуєва О. В.
Ключевые слова: стратегія
стратегічне управління
стратегічний менеджмент
підприємство
Дата публикации: 2020
Библиографическое описание: Лебідь О. В. Парадигма стратегічного управління на підприємстві: ретроспективний аналіз / О. В. Лебідь, О. В. Зуєва // Український журнал прикладної економіки. ‒ 2020. ‒ Том 5. ‒ № 2. ‒ С. 336 – 342.
Краткий осмотр (реферат): Динаміка факторів зовнішнього середовища в рамках сучасних процесів переформатування глобального економічного простору актуалізують необхідність коригування методологічної бази та інструментарію менеджменту підприємства. Мету статті визначено як здійснення наукової ревізії існуючих концепцій стратегічного управління, розробка на основі поєднання історичного і логічного методу парадигми стратегічного менеджменту, адаптованої до сучасних умов господарювання. Результати. Дослідження виходило з гіпотези, що звернення до історії розвитку теорії стратегічного управління дозволить визначити найбільш актуальні аспекти менеджменту у взаємозв’язку з реаліями та особливостями функціонування ринкового механізму на різних етапах його еволюції як складної системи, що має нелінійний характер. Пошук джерел елементів зазначеної парадигми привів до розгляду процесів зародження і розвитку наукового інтересу до категорії «стратегія». Розкрито сутність раціонального підходу в теорії стратегічного управління, а також напрями його критики за персоналіями. Досліджено умови зміщення акценту зі змістовного розуміння стратегії у реалістичному підході до процесуального, особливістю якого є підхід до формування стратегії на основі традиційних вмінь, відданості своїй справі, вдосконалення через розробку деталей, беручи за основу наявний практичний досвід. Розглянуто такі етапи еволюції теорій стратегічного управління, як школа конкурентних переваг, ресурсно-орієнтований підхід, підприємницька або антрепренерська, когнітивна, школа навчання, школа влади, культурна, зовнішнього середовища та школу конфігурації. Висновки. Ретроспективний аналіз дозволив дійти висновку, що еволюція бачення стратегії йшла від простого до складного, від передбаченого до непрогнозованого, від чітких алгоритмів до творчих підходів. Зауважено, що незважаючи на спадковість шкіл чи повну відмову від набутого досвіду при формуванні стратегії, доцільно спиратися на весь багаж досвіду, використовуючи найкращі інструменти, упорядковані у власний методичний підхід.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25646
Располагается в коллекциях:Статті (МЕВ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
118_Лебiд__Зуeва_стаття_ПЕ_5-2_336-342.pdf397,74 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.