Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25546
Название: Системний аспект економічної термінології
Авторы: Шелепкова І. М.
Ключевые слова: термінологія
термін
терміносистема
термінологічне поле
терміни-слова
контекст
ділова комунікація
студентський соціум
Дата публикации: 2020
Библиографическое описание: Шелепкова І. М. Системний аспект економічної термінології / І. М. Шелепкова // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. – Серія «Філологія». – Вип. 45. – Т. 1. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 175-180.
Краткий осмотр (реферат): Розвиток економіки, зростання споживчого попиту, активний розвиток певних сегментів бізнесу, поява фондового ринку та інші процеси зумовили появу потреби в термінології ділової спрямованості. Ця аудиторія людей, залучених у фінансово-економічні ділові відносини, постійно розширюється. Комусь потрібно забезпечувати їх необхідною інформацією, на основі якої вони могли б керувати своїми діями: ухвалювати рішення, керувати компаніями, покращувати свій бізнес. Саме потребами даної соціальної групи зумовлена поява нового типу комунікацій – ділове спілкування. Інтерес до економічної тематики став однією з прикмет сучасної дійсності. Про це, зокрема, свідчить той факт, що економічна тематика посідає важливе місце не тільки під час ділової комунікації, але і в повсякденному житті студентів економічного профілю. Економічні проблеми розглядаються і аналізуються не тільки у виданнях, розрахованих на фахівців, але і у виданнях, орієнтованих на масового читача. Це призвело до широкого використання економічної термінології поза професійною сферою. Можна говорити про процес актуалізації економічної лексики в сучасній українській мові, а тому метою статті є системний аспект економічної термінології із більш детальним аналізом таких понять, як терміносистема та термінополе. Поряд з поняттям терміносистема, одним із перспективних понять, що дозволяють найбільш детально проаналізувати сукупність економічних термінів, є поняття термінополя. Термінополе є своєрідною галуззю існування терміна, всередині якої він володіє всіма ознаками, що його характеризують. Ця галузь штучно окреслена і спеціально охороняється від сторонніх втручань. Належність до певного поля є найбільш суттєвою ознакою, що відрізняє терміни-слова від звичайних слів. Поле для терміна-поняття є тією системою понять, до якої він належить, а для терміна-слова є тією сукупністю інших термінів-слів, з якими він поєднується у межах даної науки, на основі яких формується сам і на які має вплив своєю мовною формою. Якщо спробувати класифікувати лексику за семантичними полями, то виявилося абсолютно неможливим встановити, де проходять точні межі поля і чи охоплені усі слова, що належать до цього поля, а також потрібно розглядати поле в постійному русі і розвиткові.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/25546
Располагается в коллекциях:Статті (УМПІГ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Шелепкова_I.М._стаття.pdf441,92 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.