Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/24826
Название: Development of a scenario modeling of conflict tools in a security system based on formal grammars
Авторы: Milov O. V.
Yevseiev S. P.
Vlasov A.
Herasimov S.
Dmitriiev O.
Kasianenko M.
Pievtsov H.
Peleshok Y.
Tkach Y.
Faraon S.
Ключевые слова: сценарне моделювання
система безпеки
формальна граматика
контекстно-вiльна граматика
Бе- куса-Наура форма
Дата публикации: 2019
Библиографическое описание: Milov O. Development of a scenario modeling of conflict tools in a security system based on formal grammars / O. Milov, S. Yevseiev, A. Vlasov et al. // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2019. - 6/9(102). - Pp. 53-64.
Краткий осмотр (реферат): Наведені результати розробки інструментарію сценарного моделювання на основі формальних граматик. Проаналізовано роботи, пов'язані з різними способами опису сценаріїв в системах їх розробки. Для природно-мовного опису сценаріїв зазначено, що такий підхід є досить прозорим і зрозумілим для користувачів. Однак такий підхід має ряд недоліків для формалізації та уніфікації опису сценаріїв. Зокрема, наявність у мові ряд неоднозначностей робить його неможливим для однозначно-інтерпретується опису, і як наслідок - малопридатним для виконання формальних перетворень над описом. Графічне представлення сценарієм є наочним поданням сценарію. Більш того, наочне уявлення сценарію у вигляді деякої автоматної моделі може бути оцінений як вкрай привабливе для подальшого мультиагентного моделювання його виконання. Недоліком такого опису сценаріїв є, як і раніше, труднощі виконання формальних маніпуляцій і необхідність переходу до більш зручного для маніпуляцій уявлення. Використання формальних граматик для опису сценаріїв є компромісним підходом, який дозволяє описувати сценарії в однозначно інтерпретується формі. Формально-граматичне опис також більш звично фахівцям з комп'ютерних мов. І крім того, є програми, орієнтовані на роботу з формальними граматиками. Показаний перехід від природно мовного опису сценаріїв до його формального поданням у вигляді стандартного опису в Бекуса-Наура формі. Зміна форму подання зроблена на прикладі опису сценарію поведінки учасників кіберконфлікта в системі безпеки. Отримане опис сценарію використано в аналізаторі контекстно-вільних граматик. Отримані результати показали можливість застосування пропонованого підходу і використовуваного інструментарію для опису і перевірки коректності опису сценаріїв, що відносяться до будь-якої предметної області.Ключові слова: сценарне моделювання, система безпеки, формальна граматика, контекстно-вільна граматика, Бекуса-Наура форма.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/24826
Располагается в коллекциях:Статті (КІТ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Y e v s e i e v.pdf581,62 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.