Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/22784
Название: Лексичні англіцизми як особливість сучасної мовної моди
Авторы: Дьолог О. С.
Ключевые слова: мова
мовна мода
англіцизм
мовна адаптація
інновації
запозичення
лексична інтерференція
неологізм
Дата публикации: 2020
Библиографическое описание: Дьолог О. С. Лексичні англіцизми як особливість сучасної мовної моди / О. С. Дьолог // Закарпатські філологічні студії. : Ужгород, 2020. - Вип. 13. – Т. 1.
Краткий осмотр (реферат): Сучасне мовознавство велику увагу приділяє дослідженню комунікативної природи мови. Вивчення питання, як людина використовує мову як знаряддя спілкування, набуває сьогодні все більшої актуальності. Саме тому дана стаття присвячена проблемі сучасної мовної моди, що виявляється в офіційному і повсякденному спілкуванні українською мовою. Зокрема розглянуто використання лексичних англіцизмів у сучасному українському мовленні. Англіцизми досліджуються як певна особливість сучасної мовної моди. У статті поданий аналіз використання новітніх англіцизмів у сучасному українському мовленні з точки зору мовної моди. Розглянуто поняття теоретичної моделі мовної моди, поданий опис її основних характеристик. Зазначено, що мовна мода – це культурологічне, соціальне та соціолінгвістичне явище. Не існує стандартів мовної поведінки і об’єктів, які б були первинно, внаслідок власних внутрішніх властивостей, модними. Проте вони стають такими тоді, коли набувають модних значень. У статті зазначається, що сучасність – фундаментальна цінність у структурі мовної моди. Сучасність асоціюється з прогресивністю, готовністю до змін і творчості, вона протистоїть рутині й консерватизму. Проблема поширеного розповсюдження англіцизмів є сьогодні актуальною для багатьох сучасних мов, у тому числі – і для сучасної української мови. Лексика завжди знаходиться під суттєвим впливом позамовної дійсності і найбільш повно відображує динаміку зміни мови та схильність її до модних тенденцій. На сучасному етапі розвитку сучасної української літературної мови процес моди на запозичені англійські слова і словосполучення є достатньо активним. У ході дослідження проблеми використання англомовних елементів у сучасному українському мовленні звернено увагу на випадки невмотивованого використання англійських найменувань навіть за наявності українських відповідників. У статті представлені приклади адаптації лексичних англіцизмів до української мовної системи. Зазначено, що активне вживання англіцизмів в українському офіційному і повсякденному мовленні є однією з рис сучасної мовної моди.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/22784
Располагается в коллекциях:Статті (УМПІГ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Дьолог.стаття.pdf341,75 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.