Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/16125
Название: Вплив фіскальної децентралізації на саморозвиток регіонів України
Авторы: Іванова О. Ю.
Ключевые слова: фіскальна децентрализація
податки
податково-бюджетні відношення
саморозвиток регіонів
місцеві бюджети
соціально-економічний розвиток
Дата публикации: 2016
Библиографическое описание: Іванова О. Ю. Вплив фіскальної децентралізації на саморозвиток регіонів України / О. Ю. Іванова // Світ фінансів. - 2016. - Вип. 2. - С. 136-147.
Краткий осмотр (реферат): Вступ. Стаття присвячена актуальній проблемі забезпечення соціально-економічного розвитку регіонів України за рахунок власного потенціалу на принципах фіскальної децентралізації. Процеси реформування економічних та політичних процесів в Україні відбуваються під впливом євроінтеграції, що вимагає розробки заходів щодо забезпечення стійкого розвитку регіонів на основі удосконалення системи управління державними та місцевими фінансами в сфері податково-бюджетних відносин між центром та регіонами. Реформа фіскальної децентралізації в Україні стає необхідною умовою для успішного здійснення реформування інших сфер. Мета статті. Метою статті є дослідження впливу фіскальної децентралізації на саморозвиток регіону, ідентифікація проблем та здобутків реформи бюджетної децентралізації та розробка напрямів зміцнення фінансової самодостатності регіону на основі удосконалення податково-бюджетних відносин. Результати. Обґрунтовано взаємозв’язок фіскальної децентралізації та саморозвитку регіону. Визначено чинники, що гальмують та прискорюють саморозвиток регіону в умовах централізації, децентралізації. Ідентифіковано проблеми та бар’єри саморозвитку регіонів в межах податково-бюджетних відносин між центром та регіонами. Запропоновано напрями формування потенціалу саморозвитку регіонів на принципах фіскальної децентралізації та удосконалення системи податково-бюджетних відносин. Висновки. Для сприяння саморозвитку регіонів необхідно сформувати сприятливі умови для забезпечення їх фінансової самодостатності в умовах обмеженості бюджетних коштів, а саме: завершити Конституційну реформу, що забезпечить підвищення ефективності проведення реформи децентралізації на основі узгодженості законодавчих актів; розробити концепцію формування потенціалу саморозвитку регіонів України на принципах фіскального федералізму; розробити концепцію удосконалення податково-бюджетних відносин; удосконалити механізм перерозподілу повноважень та відповідальності з управління регіональним розвитком на нижчі рівні ієрархії за принципом субсидіарності; розробити поправки до Податкового та Бюджетного кодексу України щодо перенесення акцентів у формуванні дохідної частини бюджету із закріплених податків на місцеві; розширення повноважень органів місцевого самоврядування в межах нормативного врегулювання місцевих податків і зборів; розробити методику визначення рівня самодостатності регіону та механізму надання державної підтримки регіонам в залежності від рівня самодостатності тощо.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://www.repository.hneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16125
Располагается в коллекциях:Статті (СЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
стаття_Іванова_17.pdf519,27 kBAdobe PDFЭскиз
Просмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.