Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/16100
Название: Законодавчі аспекти децентралізації: регіональний розвиток та фінансова самодостатність
Авторы: Іванова О. Ю.
Ключевые слова: децентралізація
саморозвиток регіону
фінансова самодостатність
соціально-економічний розвиток
місцеві бюджети
Дата публикации: 2016
Библиографическое описание: Іванова О. Ю. Законодавчі аспекти децентралізації: регіональний розвиток та фінансова самодостатність / О. Ю. Іванова // Прометей. – 2016. – Вип. 1 (47). – С. 26-30.
Краткий осмотр (реферат): Стаття присвячена актуальним питанням регіонального розвитку на основі створення законодавчих умов для фінансової самодостатності регіонів. Метою даної статті є дослідження законодавчого забезпечення регіонального саморозвитку на основі бюджетної децентралізації з визначенням здобутків реформи, проблем, причин їх виникнення та обґрунтуванні напрямів зміцнення самостійності регіонів Україні в бюджетній сфері. Ідентифіковано проблеми реалізації реформи децентралізація в контексті фінансової самодостатності регіонального саморозвитку., пов’язані з зарегульованістю та надмірною централізацією в сфері регіонального розвитку та неможливістю приймати деякі важливі економічні рішення органами місцевого самоврядування на місцях, а саме: обмеженість повноважень органів місцевого самоврядування на витрачання коштів бюджету на економічний розвиток, недостатність фінансування делегованих повноважень, неузгодженість законодавства тощо. Доведено, що ефективність дерегулювання і децентралізації знижується, а часом взагалі не досягається через суперечності в законодавстві, які виникають через несвоєчасне прийнять нормативно-правових актів. Визначено напрямки зміцнення самостійності регіонів Україні в бюджетній сфері, що знайшли часткове вирішення в законодавстві: належне ресурсне забезпечення місцевого самоврядування; розширення видаткових повноважень органів місцевого самоврядування; наділення органів місцевого самоврядування фінансовими ресурсами відповідно до повноважень; розширення повноважень органів місцевого самоврядування тощо. Доведено необхідність розробки та законодавчого закріплення концепції формування потенціалу саморозвитку регіонів України на принципах фіскального федералізму; концепції регулювання податково-бюджетних відносин; принципів регулювання податково-бюджетних відносин; удосконалення механізму перерозподілу повноважень та відповідальності з управління регіональним розвитком тощо.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://www.repository.hneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16100
Располагается в коллекциях:Статті (СЕ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
стаття_Іванова 15.pdf332,5 kBAdobe PDFЭскиз
Просмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.